Normarea salveaza Romania!

Salut! Stiai ca atunci cand iti duci masina intr-un service autorizat de catre producator, fiecare operatiune este calculata si normata, astfel incat sa platesti exact timpul, piesele si consumabilele necesare operatiunii?

Stiai ca in industria medicamentului este folosit conceptul de SOP? Ce inseamna SOP (Standard operating procedure si explicatia) ? Inseamna ca Rajkapur din fabrica de medicamente din India face acelasi medicament ca si Zoltan din Ungaria si Radu din Romania, folosind acelasi procedeu, acelasi timp si aceleasi substante.

A standard operating procedure, or SOP, is a set of step-by-step instructions compiled by an organization to help workers carry out routine operations. SOPs aim to achieve efficiency, quality output and uniformity of performance, while reducing miscommunication and failure to comply with industry regulations.

In plus, daca parintii tai faceau parte din „clasa muncitoare”, cu siguranta iti vor putea povesti cateva cuvinte despre norma de lucu care o aveau de facut la fabrica la care erau angajati. Atentie insa! Explica-le de ce ii intrebi!

1951_stahanovista-cojocaru-ivana-de-la-fabrica-electroprecizieorasul-stalin

Te-ai intrebat vreodata:

-de ce in urma unui accident traficul ramane blocat timp de ore bune?

-de ce dureaza ani intregi constructia centurii Bucurestiului?

-de ce este coada la Pipera la Directia de Permise Auto?

-de ce dureaza 2 saptamani sa se astupe o groapa ce a rezultat in urma unei lucrari la reteaua de canalizare?

Ei bine, pe langa coruptie, pasari rare, situri arheologice, idiotenie si Dorei, lucrurile stau atat de prost datorita lipsei normarii. Am si cateva exemple pe care as dori sa le confirmati sau infirmati:

  • Politia poate imbunatati timpul de reactie si de decongestionare al traficului, imediat ce au fost preluate victimele. Ii vedem adesea masurand si fotografiind fapte evidente, fie fara chef, fie cu exces de zel.
  • Unul dintre motivele pentru care centura Bucuresti nu se construieste la timp, este pentru ca nu exista o norma clara din partea autoritatilor si aici poate fi calculat timpul de executie, prin: utilaje si performanta utilajelor, numarul de muncitor pe metru patrat, materialele folosite, samd. Se poate! Ne trebuie doar politehnisti buni care sa faca aceste calcule. Nu poti sa te supui normelor, nu primeste contractul. Degeaba iei un contract de executie, daca tu plasezi la misto un excavator si 3 Dorei pentru a face 5 km de autostrada, centura, samd. Tineti minte ca in Romania, drumurile sunt printre cele mai scumpe din lume!
  • In Chiajna, intrand din Drumul Osiei este o groapa. Ghici cati muncitori  si utilaje sunt zilnic pe santier? Numeri cele doua multimi pe degetele de la o mana! Normare frate!
  • Prietenul meu Ionut a fost la Pipera ca sa isi preschimbe permisul de conducere… A stat la coada 3 ore. L-am intrebat care e procedura din momentul in care este in fata functionarului public. Mi-a replicat simplu: iti verifica ochiometric sa ai toate actele in dosar ( 2 minute), zambesti la camera si dai un autograf. Cat timp credeti ca petrecut Ionut in fata functionarului? 15 minute!!! Normare si informare dragilor!

Poate ca suna draconic sa ai norme si proceduri de aplicare, dar fara norme si proceduri lucrurile vor fi facute dupa ureche. Avem multiple cazuri, iar unul dintre cazuri a fost cel al ursului din Sibiu, impuscat mortal, in comparatie responsabilii din Brasov, care reusesc sa prinda ursii fara sa ii ucida.

Credeti ca nu se poate sa avem o conduita si o disciplina? Se poate! Daca alti o pot avea, oare de ce in Romania nu se poate? Trebuie doar o mana de oameni educati bine in disciplina respectiva si strictete! Trebuie doar putina… precizie elvetiana.

cwm590x300.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s